Μενοίκιο


Για να δείτε αναλυτικότερα πληροφορίες για την κάθε διαδρομή, επιλέξτε τη διαδρομή που σας ενδιαφέρει απευθείας από τον χάρτη ή πατώντας το εικονίδιο επάνω αριστερά στον χάρτη και πατήστε το link (π.χ. http://serresaction.gr/oreivasia-pezoporia-menoikio-diadromi1) που εμφανίζεται.

Το Μενοίκιο όρος (τουρκικά: Μπουζ-Νταγ, που σημαίνει παγωμένη κορυφή) αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Σερρών και Δράμας. Οι κορυφές του ανήκουν σε ένα συνεχόμενο επίπεδο με μικρές υψομετρικές διαφορές ενώ η ψηλότερη από αυτές είναι η Μαυρομάτα με υψόμετρο 1.963 μ. και ανήκει στην πλευρά των Σερρών. Από γεωλογικής άποψης ανήκει στην κρυσταλλοσχιστόδη μάζα της Ροδόπης ενώ παράλληλα έχει υποστεί έντονη καρστικοποίηση από τη διάβρωση του νερού και των παγετώνων στο παρελθόν με αποτέλεσμα την έντονη παρουσία δολίνων (φυσικές κοιλότητες στο έδαφος) και βαράθρων.

Η γνωριμία με τη χλωρίδα της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τον οικότοπο οξιάς-ελάτης, τα ορεινά δάση της μαύρης πεύκης, τα δάση σκλήθρου, , τον οικότοπο των υπαλπικών εκτάσεων, τα ασβεστολιθική πρανή και το αιωνόβιο δάσος καστανιάς (ηλικίας 20 – 140 ετών) στη Μικρόπολη Δράμας, ανταμείβει ορειβάτες και φυσιολάτρες. Από την άλλη μεριά, η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει 31 είδη θηλαστικών (λύκος, αρκούδα κ.ά.), 15 είδη ερπετών, καθώς και 6 είδη αμφιβίων.

Οι ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές ποικίλουν ως προς το βαθμό δυσκολίας ενώ η διαμονή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αντίσκηνα, καταφύγια ή ξενώνες της περιοχής. Η θέα προς την πόλη των Σερρών, τον Λαϊλιά, τον Όρβηλο και το Παγγαίο είναι αποτέλεσμα της ακολουθίας των συνεχόμενων κορυφογραμμών και των αλπικών τοπίων.

Πηγή: http://canyoning-caving.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

Μετάφραση

FacebookTwitterGoogle+PrintFriendlyShare