Παγοαναρρίχηση


Για να δείτε αναλυτικότερα πληροφορίες για το κάθε πεδίο, επιλέξτε το στίγμα του πεδίου που σας ενδιαφέρει απευθείας από τον χάρτη ή πατώντας το εικονίδιο επάνω αριστερά στον χάρτη και πατήστε το link (π.χ. http://serresaction.gr/anatoliki-orthoplagia-panoramiki-anatoliki) που εμφανίζεται.

ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΛΙΑ.
Η κορυφή Προφήτης Ηλίας ή Αλή Μπαμπάς με υψόμετρο 1.849 μέτρα είναι η ψηλότερη του συμπλέγματος των ορέων της Βροντούς και έγινε γνωστή κυρίως στους χιονοδρομικούς κύκλους των προηγούμενων δεκαετιών όταν απέκτησε ένα από τα πρώτα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος (1975). Προσεγγίζοντας όμως το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει τους τεράστιους γρανιτένιους σχηματισμούς που κατακλύζουν τη νότια πλευρά της κορυφής. Στους βράχινους αυτούς όγκους στα τέλη της δεκαετίας του ’80, Σερραίοι κυρίως αναρριχητές δημιούργησαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν διαδρομές βράχου ιδιαίτερης αισθητικής και τεχνοτροπίας θέτοντας πρότυπα που υπαγορεύουν την ελάχιστη δυνατή επέμβαση του αναρριχητή στο μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο.
Δυστυχώς την εποχή εκείνη ο εξοπλισμός για χειμερινές αναβάσεις ήταν ακόμη απρόσιτος από οικονομικής και εμπορικής άποψης, με αποτέλεσμα να παραμείνουν “ανεκμετάλλευτοι” οι υδάτινοι σχηματισμοί, που δημιουργούνται χάρη στην ιδιομορφία του γρανίτη να μην απορροφά το νερό αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην περιοχή.
Τρεις δεκαετίες μετά και έπειτα από επισταμένη τριετή εξερεύνηση του βουνού και καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν, «ανοίχτηκαν» διαδρομές χιονιού-πάγου σε διάφορα σημεία του βουνού. Το βουνό λόγω της προσβασιμότητας των πεδίων που ακόμα και για τις πιο απομακρυσμένες βορινές περιοχές δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα, μπορεί να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης αλλά και προετοιμασίας για όσους στοχεύουν να επισκεφθούν περιοχές όπως οι Άλπεις (γρανίτης) ή να ασχοληθούν με την παγοαναρρίχηση. Η περιοχή προσφέρεται ακόμη και για καλοκαιρινό σκαρφάλωμα boulder σε βραχάκια χαμένα στον ίσκιο του δάσους οξιάς που καλύπτει την περιοχή. Σε απόσταση μόλις 27χλμ από την πόλη των Σερρών βρίσκεται ένας “μικρός” αναρριχητικός παράδεισος ανοικτός σε όλους, όλον το χρόνο.

χαρτης+πρ..

FacebookTwitterGoogle+PrintFriendlyShare