Για να δείτε αναλυτικότερα πληροφορίες για την κάθε διαδρομή, επιλέξτε τη διαδρομή που σας ενδιαφέρει απευθείας από τον χάρτη ή πατώντας το εικονίδιο επάνω αριστερά στον χάρτη και πατήστε το link (π.χ. http://serresaction.gr/ori-vrontous-k1) που εμφανίζεται.
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Το δάσος του Λαϊλιά βρίσκεται 30 χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών και αποτελεί ιδανική τοποθεσία για ορειβασία και άλλες ορεινές δραστηριότητες. Εξαπλώνεται στο δυτικό τμήμα των ορέων Βροντούς, τα οποία αποτελούν τις νότιο-νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Όρβηλος και εκτείνονται βόρεια της πόλης των Σερρών με κατεύθυνση ΒΑ προς ΝΔ. Το μέσο υπερθαλάσσιο ύψος του δάσους ανέρχεται σε 1.275 μ. με μικρότερο τα 700 μ. (Κρουσλού Ρέμα) και μεγαλύτερο τα 1.849 μ. (κορυφή Αλή Μπαμπά). Η συνολική έκτασή του ανέρχεται σε 3.243,94 εκτάρια.
Το ανάγλυφο της έκτασης, επί της οποίας εκτείνεται το δάσος του Λαϊλιά, χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα, με εναλλασσόμενες εκθέσεις (κυρίως νότιες και βόρειες) και κλίσεις από ομαλές μέχρι σχεδόν απότομες (10-80%) ή κατακόρυφες σε βραχώδεις θέσεις. Η μορφολογία αυτή δημιουργείται από τρεις κορυφογραμμές που εκτείνονται από ανατολικά (υψηλότερα σημεία) προς δυτικά και τα μεταξύ αυτών των δύο ρέματα Κρουσλού και Μαϊμούνα (το ρέμα Μαϊμούνα μετονομάστηκε σε Καρρά ρέμα). Τα ρέματα αυτά, που καταλήγουν στον ποταμό Κρουσοβίτη, έχουν συνεχή ροή όλο το χρόνο.
Η βλάστηση του δάσους του Λαϊλιά κυριαρχείται από αμιγείς και μεικτές συστάδες οξιάς (Fagus sylvatica) και δασικής πεύκης (Pinus sylvestris). Η κύρια εξάπλωση της οξιάς περιορίζεται στη ζώνη από 1.200 έως 1.600 μ. ενώ σε χαμηλότερες θέσεις αναπτύσσονται αείφυλλα πλατύφυλλα και γενικά είδη όπως: ο Ανατολικός Γαύρος (Carpinus orientalis), Φράξος (Fraxinus ornus), Φουντουκιά (Corylus avellana), Χνοώδης Δρυς (Quercus pubescens) κ.ά.
Ο Σφαγνώνας, μία περιφραγμένη βαλτώδης και ελώδης έκταση 39 στρεμμάτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.470 μ. στην περιοχή του Λαϊλιά (έχει αναγνωριστεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης) καθώς και το μονοπάτι που οδηγεί στο βράχο της «Κατίγκας» αποτελούν όμορφες διαδρομές και δίνουν το έναυσμα σε όποιον επιθυμεί να τα γνωρίσει.
Πηγή: Δαμιανίδης Χρήστος, M.Sc Δασολόγος / Περιοδικό Εξώπολις, τεύχος 10, Ιαν.-Δεκ. 2014.